Święto Pieczonego Ziemniaka lub też Dzień Kartofla to zabawny dzień, który obchodzony jest w wielu polskich miejscowościach. Jego nazwa wywodzi się od jesiennej potrawy. Jest to sposób przywitania jesieni, który w ostatnich latach stał się niezwykle popularny. Również w naszej szkole taki dzień miał miejsce w dniu dzisiejszym tj. 07.10.24 r.
Po aktywnościach związanych ze sprzątaniem naszego małego świata – Dobieszyna - zespoły klasowe 0-III spotkały się na boisku szkolnym celem rywalizacji sportowo-artystycznej. Oczywiście w roli głównej był ziemniak. Dużo ziemniaków!
Oto konkurencje, które dały nie lada radości i emocji najmłodszym:
1. slalom ziemniaczany – ziemniak na łyżce,
2. rzuty ziemniakiem do wiadra,
3. slalom z woreczkami,
4. ciuciubabka w rozpoznawanie warzyw i owoców,
5. historia ziemniaka- zagadki.
Głośno było podczas ziemniaczanych potyczek, radości i aplauzom nie było końca. Wychowawcom klas 0-III należy się ocena celująca za kibicowanie, a dzieciom – szóstki za wykonanie wszystkich zadań, za wzorową sprawność i sportową, radosną rywalizację. Zwieńczeniem zabawy było zaproszenie całej społeczności szkolnej na pieczone ziemniaki z ogniska.
Wszystkim za zaangażowanie bardzo dziękujemy.
Czy wiecie, że...
ziemniak to niedoceniany produkt z witaminą C, potasem i błonnikiem - przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Jest uznawany za najtańsze i najbardziej powszechne źródło witaminy C w diecie Polaka.
W Europie ziemniak pojawił się jako roślina ozdobna w II połowie XVI wieku za sprawą Hiszpanów, pochodzi z Ameryki Południowej. Jednak w kuchni zaczęto wykorzystywać ziemniaki dopiero ok. 150 lat później. Z czasem uprawa rozpowszechniła się, a bulwy tej rośliny stały podstawowym pożywieniem.